Doorgaan naar inhoud
Planten verzorgen in de winter | Stera

Planten verzorgen in de winter

Maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw planten in de winterperiode? Ik ben hier om je te helpen met eenvoudige tips. Ik hoop dat deze blog u zal helpen bij het onderhouden van uw urban jungle.

De meeste planten sterven af in de winter als gevolg van de volgende redenen:

  • Minder licht
  • Droge en koude lucht
  • Korte dagtijd
  • Verkoelende temperatuur

Als je deze factoren onder controle houdt, zullen je planten nooit afsterven. Ik zal hieronder alle factoren uitleggen en hoe je planten in kritieke situaties kunt behouden. Zo heb je een eenvoudige gids om je planten te beschermen tegen doodgaan in de winter.

 

Licht

Als de winter begint, neemt de kwaliteit en hoeveelheid van het licht af tot 30% in alle gebieden en zelfs tot 50% in sommige koude gebieden. Je moet dus de positie van de potten net zo veranderen. Als de planten in de oost-noord hoek staan, moet u ze in de winter in de zuidwesthoek zetten. Op dezelfde manier als de plant aan de west-zuid (gefilterd zonlicht) kant staat, moet u de positie veranderen naar een plaats met direct zonlicht.

 

Behoud van licht

Wanneer haalbaar, verplaats uw planten naast het raam om ze te helpen omgaan met verschuivende lichtniveaus.

Poets uw ramen schoon om er zoveel mogelijk licht door te laten.

Verplaats kamerplanten voor de winter naar een nieuwe, lichtere plek.

Verwijder het vuil van het gebladerte van de planten, zodat de bladeren hun voedsel kunnen halen uit het meeste beschikbare licht.

Maak vooral gebruik van kunstlicht als de potten te groot zijn om te verplaatsen.

Fluorescentielampen geven voldoende verlichting. Ze zijn minder duur en geven minder warmte af dan typische groeilampen. Voor de beste resultaten houdt u de lampen op een afstand van 10-30 cm van het gebladerte.

 

Temperatuur

Kleine planten of babyplanten hebben al last van een kleine verandering in temperatuur. We houden kamerplanten in huizen, en die groeien het best in tropische omstandigheden. De beste temperatuur voor tropische planten is tussen de 18-24 °C voor overdag. Ook 's nachts kan de temperatuur tot 6 graden dalen, maar niet lager dan 14 °C.

 

Onderhoud

U kunt ook uw thermostaat instellen op de ideale temperatuur. Zo kunt u als nodig veranderingen aanbrengen en hoeft u zich geen zorgen te maken over temperatuurdalingen.

Planten moeten niet te dicht bij het raam worden geplaatst, plaats ze minstens een paar stappen uit de buurt van buitenramen.

Omdat in ons koud klimaten de ramen 's nachts kunnen bevriezen, moet u de potten bij zonsondergang bij de ramen weghalen. U kunt ook een grote schaduwdoek of ander afschermend materiaal tussen het glas en uw plant plaatsen.

 

Vochtigheid

De lage vochtigheidsgraad in onze huizen is een van de moeilijkste obstakels voor planten in de kou. In onze winter kan de vochtigheidsgraad in huizen, vooral in verwarmde huizen, dalen tot 10-20%, terwijl planten bijna 50% nodig hebben. 

Als u thuis luchtbevochtigers gebruikt, doe dan dit kleine karweitje, plaats uw potten zo dat ze het voordeel van een vochtige omgeving krijgen.

Als je je geen luchtbevochtiger hebt, gebruik dan een alternatieve bron om een vochtige omgeving voor jezelf en je planten te maken.

Begin met het groeperen van planten dicht bij elkaar. Planten hebben een natuurlijk vermogen om water af te geven via hun huidmondjes (bladeren) wanneer ze transpireren, dus door ze met elkaar te groeperen maak je effectief gebruik van die hydratatie.

Keukens en badkamers zijn ideale plaatsen om planten te bewaren, omdat ze poriën hebben die water van het koken en douchen kunnen opnemen.

Een ander leuk alternatief is om je planten in de buurt van een schaal of bak met water te zetten, wat een eeuwenoude techniek is. Dompel de planten of potten echter niet onder in het afwaswater. U kunt stenen en kiezels in de schaal leggen om de onderkant van de potten boven het niveau van het wateroppervlak te brengen, en vervolgens de plantenpotten boven de bovenste laag kiezels of stenen zetten.

 

Water

Te veel water geven is het voorkomendste probleem waar kamerplanten in de winter mee te maken krijgen. Voordat u water geeft, moet 95% van de grond van de planten bijna helemaal droog zijn. 

Hoe kunt u weten of uw kamerplanten water moeten krijgen? Het eenvoudige antwoord is: vertrouw niet alleen op de test van de oppervlakte van de grond. U kunt fysiek waarnemen dat wanneer de wortelzone van de plant droog wordt, de plant water nodig heeft. Of u kunt ook uw ene vinger 5 cm in de aarde duwen. Als u voelt dat de grond is opgedroogd en niet aan de vinger blijft kleven, moet u water geven.

In het koude seizoen, hebben uw planten niet vaak water nodig. Citrusvruchten, peterselie en varens in pot hebben aanhoudend vochtige grond nodig en zijn gevoelig voor droogte, vooral tussen twee gietbeurten in. Als u niet zeker bent van de water- of vochtbehoefte van een plant, doe dan wat onderzoek. Laat planten bij het water geven nooit de hele nacht in het water staan dat via de drainagegaten in de schotel wordt opgeslagen.

Meststof

Geef uw planten de hele winter door voeding als u in een milde streek woont. Vermijd het bemesten van planten in het koudere klimaat of in de winter, wanneer de daguren minder zijn. U kunt de bemesting hervatten vanaf het begin van de lente als de planten weer opkomen.

Verpotten

Planten moeten worden verpot tijdens hun actieve perioden, zoals de zomer en het voorjaar. De meeste houtachtige kamerplanten in pot blijven volledig slapend in de winter.

Ongedierte

De winter gaat gepaard met gunstige omstandigheden voor ongedierte. Zoals bekend gebruiken we kachels en luchtbevochtigers en is er in de winter minder zonlicht, al deze omstandigheden geven ongedierte de beste kans.

Spintmijten, wolluizen, varenrouwmuggen en vele andere insecten en plagen vallen in de winter aan. Houd ze goed in de gaten, want uw kamerplanten hebben in de winter 50% meer kans om te worden aangevallen door ongedierte en schimmels. Als er helaas een aanval is op planten, dan moet je snel actie ondernemen om er vanaf te komen. 

Conclusie

Planten zijn een prachtige aanvulling op elk huis op elk moment van het jaar. Onze kamerplanten kunnen ook helpen bij de behandeling van SAD (Seasonal Affective Disorder).  De winter is een geschikte periode voor ziekten, plagen en schimmelaanvallen. Daarom moeten planten gedurende deze hele periode worden verzorgd om succesvol te zijn. Ik heb alle belangrijke punten op een rijtje gezet die je kunnen helpen bij de verzorging van planten in de winter, en je hebt een duurzame binnentuin met planten.

 

Vraag altijd om hulp

Wat je vraag ook is of wat voor soort kamerplant je ook hebt, we zijn er om al je vragen over planten te beantwoorden. Stuur ons een berichtje of bekijk onze verzorging artikelen

Vorig artikel Wanneer kamerplanten verplanten: Een gids voor een groenere thuisoases
Volgend artikel Gids voor het vermeerderen van uw Pothos plant

Een opmerking achterlaten

* Verplichte velden