Doorgaan naar inhoud
Gids voor het vermeerderen van uw Pothos plant | Stera

Gids voor het vermeerderen van uw Pothos plant

Er is een geheim achter hoe alle beeldschone planten er uitgestrekt en vol uitzien: stekken. Het woord "vermeerderen" betekent per definitie het opnieuw laten groeien, vermenigvuldigen of klonen van een plant. Als kind wordt ons geleerd dat planten beginnen als een klein zaadje dat na verloop van tijd langzaam groeit. De realiteit is dat je je eigen planten veel sneller kunt kweken door stukken van de stengels te stekken.

Hier is een volledige gids over hoe je een kamerplant via stengelstekken kunt vermeerderen. De meest populaire manier om te experimenteren met vermeerdering is met de vining Pothos plant. Deze methode werkt echter ook voor honderden van uw favoriete kamerplanten! Volg deze eenvoudige stappen om je planten opnieuw te laten groeien om ze groter en vrolijker te laten groeien.

 

Maak je gereedschap schoon.

Pak een tuinschaar. Als je die niet hebt, geen zorgen! Een mes of schaar kan ook werken. Maar voordat u gaat knippen, moet u de messen ontsmetten. Doe voorzichtig wrijfalcohol of waterstofperoxide op je messen voordat je ze naar je planten brengt.
De meeste mensen zien deze stap over het hoofd, ondanks het belang ervan. Als je een stengelschaar afsnijdt, creëer je een open wond op je plant: een gemakkelijke ingang voor bacteriën. Telkens als je een schaar gebruikt op een plant en daarna op een andere plant, vooral als je ze binnen en buiten gebruikt, moet je je schaar goed ontsmetten tussen de verschillende planten.

 

Zoek waar te knippen.

Ten tweede, zoek een plaats op je Pothos wijnstok om te knippen. Elke stek heeft ten minste één blad en ten minste één knoop nodig. Een knoop kan het best worden omschreven als een "lijn" die door de stengel loopt, en waar de wortels uit zullen groeien. Als u een goede plek hebt gevonden, knipt u onder een van de knopen door. Deze stap vergt in het begin wat moed. Je hebt het begrepen! Snoeien kan immers zeer heilzaam zijn voor planten, dus ze zullen je later dankbaar zijn.

Zet in water of aarde.

Nadat je de stek hebt genomen, heb je twee opties: de stek in water of in aarde plaatsen. Ik raad vermeerdering in water aan omdat het sneller is, gemakkelijker om de voortgang bij te houden, en het is leuk om te zien hoe het proces verloopt. Hoe dan ook, beide zijn effectief.

VOOR GROND:

Pak een kleine kweekpot gevuld met goed drainerende grond. Druk in het midden van de grond een gat van enkele centimeters diep, alsof u een zaadje gaat planten. Leg het stekje er voorzichtig in, zodat de onderkant begraven is. Druk de grond eromheen goed aan zodat de stek niet heen en weer wiebelt.
Afhankelijk van de omstandigheden kan het 1-4 weken duren voordat de stek wortel schiet. Om later te controleren of er nieuwe wortels zijn gegroeid, geeft u de plant een zacht rukje. Als u voelt dat hij weerstand biedt, betekent dat dat het wortelsysteem is gaan groeien.

VOOR WATER:

Plaats de stek gewoon in een pot met water waar de groeiende plant gemiddeld of helder zonlicht krijgt. Ververs het water om de paar dagen terwijl je de wortels ziet groeien. Gezonde wortels moeten wit of lichtgeel zijn, net als tanden. Sommige planten wortelen snel, binnen een paar dagen, maar andere kunnen er tot een maand over doen. Pothos staat erom bekend een lang gezond leven in water te kunnen verdragen, maar de meeste plantenouders kiezen ervoor om de stekken naar aarde te verplaatsen wanneer de wortels overgroeid zijn en uitwaaieren.

Dat is alles wat er over te zeggen valt. Nu heb je een gezond groeiende plant op weg om een volwassen vining schoonheid te worden! Als je stek eenmaal gegroeid is, heb je verschillende opties vanaf hier. Deze plant baby's zijn geweldig om te delen, dus je zult merken dat je deze stekken ruilt of cadeau doet aan vrienden. Of, je kunt ze allemaal voor jezelf houden!
Om de illusie van een grote en volle plant te creëren, kunt u proberen deze stekken terug te potten in de pot waar ze uit zijn geknipt. Nu is de cirkel rond en heb je van één plant er twee gemaakt. Als resultaat heb je een vollere en grotere plant om mee te pronken. Dit is de schoonheid van plantenvermeerdering! Voor nog meer kamerplanten, kijk wat we in voorraad hebben op Stera.be. Blijf groeien!

Vorig artikel Planten verzorgen in de winter
Volgend artikel De ideale verlichting voor gezonde kamerplanten

Een opmerking achterlaten

* Verplichte velden