Doorgaan naar inhoud
Planten in de zomer, vijf tips en tricks | Stera

Planten in de zomer, vijf tips en tricks

Als de seizoenen veranderen, veranderen ook de behoeften van uw plant. Kamerplanten worden beïnvloed door de veranderingen buiten. In dit artikel hebben we het over de zomer en wat je kunt doen om je planten tevreden te houden als de temperatuur stijgt.

Eindelijk, zomer

Wie houdt er niet van de zomer? Lange dagen, warme nachten, een tijd om het rustig aan te doen. En onze kamerplanten houden ook van de zomer. Voor hen is de zomer het groeiseizoen. Het is de tijd van het jaar waarin de omstandigheden precies goed zijn voor een flinke groei. En gedurende deze tijd kan het aanpassen van water, licht en mogelijk het veranderen van het decor van een plant hen helpen de beste zomer ooit te hebben, net als jij. Lees verder voor onze top vijf tips en trucs voor de verzorging van zomerplanten.

 

1. Houd planten gehydrateerd

Een goed advies voor elk levend wezen. In de zomer zult u uw kamerplanten waarschijnlijk vaker water geven dan in de herfst en winter. Duidelijke tekenen zoals verwelking, bladkrullen of rimpels - in combinatie met een droge potgrond - betekenen dat je plant meer water nodig heeft. Als uw schema het toelaat, geef planten dan water in de vroege ochtend of avond, wanneer de zon het minst fel is, om verbranding van de plant en verdamping van het water te voorkomen. Als je potgrond super snel uitdroogt tussen twee gietbeurten, kun je het helpen vocht vast te houden door stenen of mulch bovenop de grond te leggen.

Als je deze zomer op vakantie gaat en meer hydratatieoplossingen voor de lange termijn nodig hebt, vind je hier onze trucs voor het in leven houden van je kamerplanten terwijl je weg bent.

2. Controleer blootstelling aan de zon

De zomer is zonnig en heet. Als uw bladplanten op een plek staan die fel, direct zonlicht krijgt, kunt u overwegen om een gordijn over het raam te trekken, vooral tijdens de middag. Je kunt je planten ook iets verder van het raam zetten dan waar ze in de winter stonden, naar het midden van de kamer.

Draai je planten om de week of om de twee weken, zodat elke kant evenveel zon krijgt. Dit voorkomt dat ze overhellen. Weet je niet zeker of het licht dat je plant in de zomer krijgt te warm is? Leg uw hand 's middags onder het licht. Als het voor jou te warm is, is het waarschijnlijk ook te warm voor je plant. Woestijnbewoners zoals cactussen vormen een uitzondering op deze vuistregel.


3. Chill met de airco

Het is verleidelijk om een koude bries te voelen als je van buiten naar binnen stapt, maar laat de airco niet aanstaan of stel de temperatuur iets hoger in, vooral als je niet thuis bent. Je planten zullen gelukkiger zijn en je bespaart wat geld op je energierekening. Als algemene regel geldt: houd alle planten uit de buurt van airco's. Succulenten hebben het het liefst warm en droog, en airco zorgt juist voor het tegenovergestelde. En de meeste andere kamerplanten komen uit tropische omgevingen, dus hoe warmer en vochtiger, hoe beter. U kunt de luchtvochtigheid verhogen door soortgelijke planten te groeperen of een luchtbevochtiger te gebruiken (ja, zelfs in de zomer).


4. Voel u vrij om te bemesten

Als u in de lente niet bent begonnen met bemesten, is de zomer uw beste kans om te bemesten en het te laten tellen. Het kan belangrijk zijn voor de gezondheid van uw plant op lange termijn. Kies een meststof met een NPK-verhouding. N voor stikstof, P voor fosfor, en K voor kalium geven de drie meest verbruikte macronutriënten aan die planten nodig hebben. Weet u niet zeker of uw meststof deze ingrediënten bevat? Kijk op de verpakking voor een nummer dat iets zegt als 10-15-10.


5. Verplaats planten naar buiten

Het is moeilijk om in de zomer binnen te blijven. Planten kunnen ook baat hebben bij een tijdje buiten zijn. Als u van plan bent uw planten in de zomer naar buiten te verplaatsen, moet u ervoor zorgen dat dit geleidelijk gebeurt en dat de temperatuur 's nachts constant boven de 18 graden Celsius is. Zet ze eerst op de schaduwrijkste plek die je kunt vinden, en ga dan geleidelijk naar een plek met wat meer licht, maar vermijd direct zonlicht. Een schaduwrijke plek buiten is net als de zonnigste plek binnen, vooral in de zomer. Lees hier meer over het succesvol naar buiten verplaatsen van uw planten voor de zomer.

Vorig artikel De ideale verlichting voor gezonde kamerplanten

Een opmerking achterlaten

* Verplichte velden