Doorgaan naar inhoud
De ideale verlichting voor gezonde kamerplanten | Stera

De ideale verlichting voor gezonde kamerplanten

Van water geven, bemesten en verpotten tot het bestrijden van ziekten en mijten, er komt heel wat kijken bij het kweken van gelukkige, gezonde kamerplanten. Maar de meeste problemen met planten hebben te maken met één ding (of gebrek daaraan): licht. Licht stelt planten in staat tot fotosynthese, wat de suikers aanmaakt die ze nodig hebben om te groeien en te gedijen. Het is niet overdreven om te zeggen dat licht het levensbloed van een plant is, ongeacht de gewenste omgevingsfactoren - ze kunnen letterlijk niet overleven zonder licht.

Als u zich zorgen maakt over de lichtomstandigheden in uw huis of appartement, bent u hier aan het juiste adres. Lees hieronder meer over alles wat met binnenplantenverlichting te maken heeft, van fotosynthese 101 tot kweeklampen en alles daartussenin.

Het belang van verlichting voor kamerplanten


Om de bovenstaande verklaring te herhalen, planten hebben absoluut natuurlijke lichtbronnen nodig om te groeien. Hoewel sommige planten extreem weinig licht kunnen verdragen (we kijken naar jou, ZZ plant), zijn alle beweringen dat een plant kan gedijen zonder enig licht gewoonweg vals. Hoewel sommige planten zich kunnen aanpassen of gedurende een korte tijd kunnen overleven, zullen ze niet gedijen, zeker niet op de lange termijn.

In de woorden van Darryl Cheng, ingenieur, auteur van House Plant Journal, en uitvinder van een lichtmeter app, "het begrijpen van licht is de beste manier om echt te begrijpen wat je plant doormaakt," deelde hij met Bloomscape. "De juiste verlichting is wat planten nodig hebben om te functioneren. De mensen van wie je denkt dat ze 'groene vingers' hebben, zijn simpelweg de mensen met de meeste ramen."

Fotosynthese 101

Zoals National Geographic uitlegt, "is fotosynthese het proces waarbij planten zonlicht, water en koolstofdioxide gebruiken om zuurstof en energie te creëren in de vorm van suiker." In principe vangen planten energie op van de zon om zuurstof te produceren en glucose te maken. Planten gebruiken glucose om te groeien en zich voort te planten, en overtollige glucose wordt opgeslagen in de bladeren, stengels en wortels (die vervolgens worden gegeten door hogere organismen zoals dieren). Met andere woorden, meer licht betekent meer fotosynthese, wat gelijk staat aan meer groei en vitaliteit.

Uw gids voor binnenplantenverlichting

Natuurlijk geven verschillende soorten planten de voorkeur aan verschillende lichtomstandigheden op basis van hun natuurlijke habitat. Succulenten en cactussen, bijvoorbeeld, komen oorspronkelijk uit woestijnen en extreem droge klimaten en houden daarom van uren zonlicht en minimale bewatering. Tropische planten zoals varens, paradijsvogels en palmen geven daarentegen de voorkeur aan helder, indirect licht en frequenter water geven om een regenwoudomgeving na te bootsen. Hier leest u hoe u de verschillende planten voor elk soort licht plaatst.

Soorten zonlicht

Helder, direct licht

Droogtetolerante planten zoals cactussen, kruiden en vetplanten vallen in deze categorie en houden van een helder, op het zuiden of zuidwesten gericht raam of vensterbank, zodat ze zo veel mogelijk uren directe zon kunnen opnemen. 

Helder, indirect licht

Planten als de Heartleaf Philodendron, Dracaena en Ficus Altissima houden van helder, indirect licht. Ze kunnen een paar uur direct ochtendlicht uit een raam op het oosten wel aan, maar in de middagzon kunnen ze verbranden. Een andere optie is het plaatsen van een gordijn voor uw ramen op het zuiden of westen om planten te beschermen tegen de felle directe zon.

Weinig licht

Winterharde planten met gemiddeld tot weinig licht, zoals de ZZ-plant, pothos en slangenplanten, kunnen zich aan vrijwel alle omstandigheden aanpassen - ook aan een slecht verlicht appartement of kantoor met alleen tl-verlichting. Hoewel deze planten meestal de voorkeur geven aan helder indirect licht, verdragen ze ook minder dan ideale omstandigheden. Als je een plant in een omgeving met minder licht houdt, moet je de hoeveelheid water die je de plant geeft aanpassen, omdat ze in deze omstandigheden minder fotosynthetiseren.

Raamrichting is belangrijk

Ramen op het noorden

Ramen op het noorden geven veel gemiddeld indirect licht dat geschikt is voor planten met weinig licht. In deze richting komt geen direct zonlicht.

Ramen op het zuidenRamen op het zuiden ontvangen de meeste uren directe zon per dag. Ze ontvangen bijna de hele dag direct licht, behalve in de vroege ochtend en de late namiddag. Ramen op het zuiden zijn een goede optie voor planten zoals cactussen, vetplanten en uw kruiden en groenten voor binnenshuis.

Ramen op het oosten


Ramen op het oosten ontvangen een paar uur direct zonlicht in de ochtend, en de rest van de dag helder indirect licht. Ramen op het oosten zijn een goede optie voor de meeste tropische planten die van helder indirect licht houden.

Ramen op het westen


Ramen op het westen krijgen direct zon in de namiddag of avond en de rest van de dag helder indirect licht. Ramen op het westen zijn een goede optie voor planten die van wat direct licht houden, zoals vetplanten of vetplantachtige planten.


Gelukkig zal je plant je duidelijk vertellen of hij te veel of te weinig zonlicht krijgt. Veel succes! En zoals altijd laat het ons weten als we je kunnen helpen met gelijk wat over planten! 

Vorig artikel Gids voor het vermeerderen van uw Pothos plant

Een opmerking achterlaten

* Verplichte velden